ВЕСНЯНКИ

2019-04-23

Свято у нашому садочку

ВЕСНУ ЗАКЛИКАЄМО!

Благослови, мати,
Весну закликати!
Весну закликати,
Зиму проводжати!
Зимонька в візочку,
Літечко в човничку.

Коли починали танути сніги й наставала тепла пора, наші предки святкували прихід весни. Дівчата співали пісні, що називалися веснянками. За допомогою веснянок люди передавали свою енергію природі, щоб усе живе навколо прокинулося і знову ожило.

Веснянки співаються майже завжди одночасно з танцями та іграми, які мають «закликати» весну та добрий урожай. Існують і паралельні назви: на Поліссі — маївки, магівки, у західних регіонах України веснянки називають гагілками, гаївками, а на Яворівщині — риндзівками, на Волині — рогульки. Мелодії веснянок побудовані на багаторазовому повторенні однієї-двох поспівок у межах невеликого діапазону.

У давніх слов'ян був звичай, зустрічаючи весну, виганяти, ховати або топити зиму. Для цього робили з соломи опудало, одягали його в людську одежу, співали над ним пісні, а потім палили. Після спалення попіл кидали у воду./Files/images/веснянки 1.jpg/Files/images/веснянки 1 (1).jpg/Files/images/веснянки .jpg/Files/images/веснянки (1).jpg/Files/images/веснянки (3).jpg/Files/images/веснянки (4).jpg

Кiлькiсть переглядiв: 267

Коментарi